Mam kilka pytań dotyczących statusów portów w podglądzie urządzeń sieciowych.

Kiedy port zostaje oznaczony/odznaczony statusem UPLINK?
W większości przypadków status jest ustawiony na porcie do którego podpięty jest inny switch. Wyświetlane są wtedy adresy MAC urządzeń do niego podpiętych (zakładka MAC VLAN). W niektórych przypadkach pomimo oznaczenia portu jako UPLINK, prezentowany jest tylko jeden MAC. Czasami występuje sytuacja odwrotna. Nieoznaczony jako UPLINK, a widoczne kilka adresów MAC. Informacje o adresach pokrywają się z danymi bezpośrednio na switchu.
Czym może to być spowodowane?

Jak długo są przechowywane informację o adresach MAC (zakładka MAC VLAN)? Zdarzają się sytuacje, w której prezentuje się adres MAC, urządzenia które od kliku dni jest już odpięte od sieci.

Port ustawia się na UPLINK jeżeli system wykryje wiele vlanów oraz powyżej 3 MAC adresów na nim.
Dane są zbierane zazwyczaj co 5 minut, ale porządkowane co dobę.
Jeżeli w zakładce MAC VLAN widnieje Mac, który nie powinien się tam pojawiać to oznacza błąd w naszym systemie.
Proszę podać na jakim urządzeniu sieciowym to się wydarzyło abyśmy powtórzyli testy u nas.

Pusty port, poprawnie oznaczony Offline, błędnie oznaczony Uplinkiem. Kilka dni wcześniej faktycznie był tam podpięty inny Switch.

Podobne problemy powielają się w innych miejscach, na tym samym modelu.
Przykład:
Po zlikwidowaniu przełącznika, NACVIEW pamięta wszystkie MACi, wyświetla Uplink, a fizycznie w porcie mamy podpięty tylko jeden komputer.

Problematyczny switch Huawei S5735-L48P4X-A1 firm. V200R022C00SPC500

2 months later

Naprawiony błąd w module monitoringu. Aktualizacja dla wersji 2.3.19 poprzez opcje 7 z CLI.

Po aktualizacji testowe przepiąłem link do innego switcha między portami (26 -> 25). Tabela adresów MAC owszem przeniosła się na nowy, ale pozostało oznaczenie UPLINK

swyczalek Tutaj automat tego nie skoryguje bo nie wiadomo czy to jest tymczasowy zanik Mac adresów czy na stałe. W takich przypadkach trzeba ręcznie poprawiać ustawienia portu na ten moment.

Ok, ale nowy port, który ma więcej niż jeden MAC, powinien zostać oznaczony jako UPLINK z automatu.

Doczytałem, że musi być powyżej 3, a mam dwa 🙂 dopnę coś i sprawdzę.

Mam 4 adresy (widoczne w MAC VLAN na porcie), ale UPLINK się nie ustawił. Dam mu jeszcze chwilę, może musi przetrawić.